כמו באגדות - כתבה במגזין "נישה"


כמו באגדותזוג אדריכלים בנה את ביתו על מורדות הגבעה בקרית טבעון. הנוף הפראי ואילוצי השטח היו אתגר, אך התוצאה מעוררת התפעלות - אדריכלותייחודית, צבעוניות מעניינת, נוחות וחשיפה מקסימלית אל הנוףמאת ענבל דרור | צילום בועז לביא | סטיילינג מאיה לבנת־הרוש .

קרית טבעון נמצאת בקצה גבעה, בסופן של עליות פתלתלות. הכניסה ליישוב עוברת דרך מרכז מסחרי עם טעם של פעם ובו עסקים ותיקים ובתי קפה מעודכנים. הדרך לשכונות המגורים קצרהבמיוחד ובמהלכה נחשף יישוב ירוק, פראי, המזכיר קצת את ירושלים. לרוב הבתים הפרטיים ביישוב מראה סולידי. הם בנויים על צלע ההר והירידה אליהם היא במדרגות.
הבית של משפחת בן צבי בנוי בירידה לוואדי. הבית בנוי לאורכו של גרם המדרגות הארוך המוביל אליו,וכשיורדים במדרגות נחשפים המפלסים השונים. הנוף הסלעי, המכוסה עצים, והשיפוע הגדול של ההר יוצרים תחושה של מפגש עם טבע פראי. תכנון בית במקום כזה דורש התייחסות לתכתיבי השטח, כדי שאפשר יהיה ליצור מגורים נוחים בלי לוותר על חשיפה מקסימלית לנוף.האדריכלים מירי ודור בן צבי הם בני זוג ושותפים בשנותה־ 40 לחייהם, ועובדים עם האדריכלית מיכל בן צבי־ולד,אחותו של דור. לזוג שתי בנות הלומדות בבית ספר יסודי ברוח האנתרופוסופיה, שתי כלבות בלונדיניות, ארנב וחתולות רחוב שהבנות אימצו. עוד כשגרו בתל־אביב ידעו בני הזוג שאת ילדיהם יגדלו באזור ירוק ופתוח. לפני כעשר שנים רכשו בית ישן, צמוד קרקע, בגודל כ־ 60 מ"ר, שמצאו במקרה. "זה הבית הראשון שראינו. הבאנו את ההורים שיראו וחתמנו זיכרון דברים במקום", הם מספרי ם. הם שיפצו והרחיבו את הבית במשך חמש שנים. ראשית שיפצו את המבנה המקורי והמוזנח, ואחר כך הרחיבו את הבית לממדיו הנוכחיים, 140 מ"ר + מרתף.
אילוצים ופתרונות- מכיוון שהבית המקורי נבנה בקצה הגבעה, הגישה לגינה הייתה מסורבלת ובעיקר מנותקת מהבית, ובני הזוג תכננו שיפוץ שבמהלכו פנים הבית ישתלב בחצר שסביבו.בני הזוג הוסיפו לבית דלתות רבות המאפשרות יציאה לחלקים שונים בחצר מכל מפלס. גם השימוש הרב בזכוכית מאפשר לנוף לחדור הביתה. סלעים, אבנים ווגה-טיח מינרלי המשמש בדרך כלל לחלקו החיצוני של הבית שולבו בפנים הבית ליצירת קשר לסביבה החיצונית.התכנון הושפע מהסביבה. "נמנענו מעקירת עצים שכביכול הפריעו לרצף שרצינו, שמרנו על המסלעה הטבעית ובמקומות מסוימים אף אפשרנו לה להיכנס הביתה",מציינים האדריכלים. הם החליטו להמשיך את המדרג הקיים ובבית חמישה מפלסים.המפלס העליון, שהוא המבנה המקורי של הבית, משמש כאזור הפרטי, ובו חדר השינה של ההורים ושני חדרי שינה לבנות, חדר משפחה, שני חדרי אמבטיה, חדר ארונות ומרפסת מרווחת. אל המפלס הזה מגיעים דרך מדרגות וגשר הממוקמים בפטיו המחבר בין המבנה המקורי לבין המבנה החדש. במבנה החדש עוד ארבעה מפלסים. מפלס הכניסה הוא חלל המעבר המרכזי, וממנו נכנסים לבית.במפלס יש שירותי אורחים. ממפלס הכניסה יורדים אל מפלס הפטיו, הכולל יציאה החוצה ומעבר אל סטודיו הנמצא מחוץ למבנה. ממפלס הפטיו יורדים אל מפלס ובו מטבח, סלון, פינת אוכל ומזווה. מהמטבח יש יציאה לגינה, ומהסלון ופינת האוכל יציאה נוספת למרפסת דק עשויה עץ אורן טבעי המתיישן יפה ומקבל מראה פראי.המרפסת נבנתה על קונסטרוקציות פלדה, ויש לה מעקה עץ וכבלי פלדה מגולוונים עמידים בפני חלודה. מהמרפסת יש מעבר לגינה נעימה ומוצלת. למפלס התחתון, המרתף,יש כניסה נפרדת. הוא שימש כיחידת דיור שהושכרה,ובקרוב יהפוך למשרד.בין פנים לחוץהקשר המתמיד בין פנים הבית לסביבתו החיצונית והקשר בין המבנה הישן לחדש היו מרכזיים בתכנון. גג הכניסה המקושת, עשוי קונסטרוקציות פלדה, מדגיש את החיבור בין שני הגושים המסיביים. קיר זכוכית בפרופיל בלגי מאפשר לאור טבעי לחדור פנימה ומגלה חלק ממורכבות המבנה. דלת הכניסה עשויה עץ מונסוניה וגונה זהה לגון המדרגות וארונות המטבח. הקיר החיצוני של מפלס הכניסה כוסה בטיח ווגה מינרלי עם טקסטורה בינונית,שבו מכוסה גם הקיר המפריד בין הכניסה למטבח. בקיר זה נחתכו נישות צרות המחברות בין שני המפלסים,והוצבו בהן פריטי אמנות ייחודיים מרחבי העולם, בעיקר מאתיופיה. קיר המדרגות המובילות אל חדרי השינה כוסה בטיח ווגה מינרלי בגון כחול. הקיר ממשיך החוצה אל הפטיו. "החלטנו לבנות רצף מעניין של כחול וחום כדי ליצור ניגוד של ארץ ושמים, שיחד יוצרים שלמות ומשתלבים עם העץ הטבעי, עם האבן ועם הריצוף. בכל פינה בבית יש קשר הדוק בין חוץ לפנים היוצר שפה ולה עקרונות ברורים", אומרים האדריכלים.לב הביתה סלון, המטבח ופינת האוכל הם לב הבית ותשומת לב מיוחדת הוקדשה לעיצובם. בשני קירות בצורת רי"ש נפתחו חלונות ארוכים וגדולים שמהם אפשר להשקיף על הוואדי. על אדן החלון הרחב נבנה ספסל שכוסה בריפוד מרוקאי. המרצפות הן גרניט פורצלן בגון חול־שמנת.בסלון אין טלוויזיה, אבל יש בו פסנתר שהבנות מנגנות בו ואח שסביבה מסגרת מלבני טרקוטה ומשרביות מטרקוטה,העוטפות גם את הארובה שעל הגג. מול האח נפרש שטיח אדום ורך המזמין רביצה משפחתית. בימי החורף נהנים בני המשפחה מאח בוערת וממראה הגשם היורד והיער, ואילו בימי הקיץ אפשר להצל את החדר באמצעות מחצלות זרדים ארוכות והצמחייה המקיפה את הבית.הריהוט בסלון הוא אקלקטי ונינוח, וכולל ספה ירקרקה שסבא של מירי הביא מדמשק לפני שנים רבות ושופצה.שולחן נגרים ששופץ וצופה בלכה הפך לשולחן אוכל כפרי, שאליו צורפו כיסאות ברזל המשלימים בעדינות את הפלטה המסיבית. מעל השולחן תלוי גוף תאורה אדום עשוי זכוכית בסגנון שנות ה־ 60 , שיוצר על ידי חברה גרמנית מובילה ונקנה בחנות יאיר דורם. בסלון נתלתה נברשת ישנה בעלת מראה מחוספס וגולמי. סביב חלונות הזכוכית הותקנו ספוטים במרחקים שווים. בספרייה הונחו פריטי אמנות שבני הבית אספו במסעותיהם לאתיופיה ולמרוקו. על הקירות תלויים ציורים של האמנית אמית אבני, שחלקם נוצרו במיוחד לבית וצוירו בהשראת המקום.ביחידות הפרטיות צבעוניות רכה. רצפת חדרי השינה כוסתה בפרקט בגון אגוז בהיר, נוח וקל לניקוי. קירות חדר ההורים נצבעו בלבן-ורדרד עדין ולחדר נוספו נגיעות מרוקאיות בדמות כורסה מיוחדת וחפצים אתניים. בחדר ניצבת מראה המחוברת לדלת ארון ישן עשוי עץ כבד ומלא, שבני הזוג קיבלו לכבוד נישואיהם.מחדר האמבטיה הצמוד אפשר להשקיף אל הנוףואל המרפסת. חדרי הבנות צבועים בסגול ובצהוב ומקושטים בעבודות מעשה ידיהן, כמו שטיח עגול שנארג בבית הספר האנתרופוסופי.בזכות התכנון מוקפד נוצר בית העונה לצרכיהם של בניהמשפחה ומאפשר ליהנות מהטבע שסביבו.